Voor iedereen die net zo weinig van technologie afweet als ik is het wellicht handig om eens een duidelijke uitleg te geven. Vaak is het namelijk zo dat je een hele hoop plezier misloopt als je niet goed op de hoogte bent van alle technologische snufjes die tegenwoordig bestaan. Neem nu de displayport: de naam klinkt als een ingewikkeld iets, maar eigenlijk is het heel simpel. En ook nog eens super handig..
Wat is een displayport precies?
Een displayport is een audio- en videostandaard. De displayport wordt gebruikt voor de overdracht van beeld en geluid. Bijvoorbeeld voor het overbrengen van beelden of audiobestanden van de computer naar beeldscherm! Eigenlijk is een displayport een soort concurrentie van de iets bekendere HDMI kabel.
Voordelen van een displayport
Allereerst (en niet geheel onbelangrijk) is een displayport goedkoop aan te schaffen. Dit is niet onbelangrijk omdat dit soort snufjes vaak zo handig zijn dat iedereen er wel een kan gebruiken. De displayport is zo goedkoop omdat er geen licenties betaald hoeven te worden bij de aanschaf. Een ander voordeel is dat de displayport dus niet alleen beelden over kan brengen, maar ook audio ondersteund. De ontwerpen zijn verder vrij klein, wat handig is voor het meenemen van de displayport naar verschillende plekken. De displayport staat verder bekend om de goede kwaliteit, aangezien het ombuigen van de pinnen vrijwel onmogelijk is. Binnen de displayport kan vervolgens ook nog eens gebruik worden gemaakt van een specifiek beschermingsmechanisme die de beelden afschermt. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen die in de filmindustrie werken, waarbij bescherming en veiligheid van de beelden behoorlijk belangrijk is.
Nadelen van de displayport
Elk voordeel heeft zo zijn nadelen, zegt men. Ook de displayport heeft hier en daar gebreken, maar deze wegen niet op tegen alle voordelen. De nadelen zouden eventueel kunnen zijn dat de displayport niet compatibel is met HDMI. Nu is dat niet zo’n ramp, maar het is voor gebruikers die wel van HDMI gebruik maken daarom soms lastiger ook gebruik te maken van de displayport.
Mini displayport
Er is sinds 2008 zelfs een mini versie van de displayport uitgekomen. De Mini DisplayPort kan beeldschermen aansturen met resoluties tot 2560×1600, en tot 4096×2160 in de DP1.2-specificatie. Met een adapter is het ook mogelijk het signaal om te zetten naar VGA, DVI en HDMI. Nu hoor ik u al denken: wat betekent dit allemaal? Dat komt later aan bod. Voor nu is het handig om te weten dat de displayport een handige accessoire is die goedkoop is en ook nog eens een bescherming biedt bij de overdracht van privacygevoelige beelden en audiomaterialen!